vineri, 14 octombrie 2011

Sfânta Cuvioasă Parascheva

Atunci când vorbim despre oamenii de seamă, subliniem cât mai mult trăsăturile lor excepţionale, calităţile, virtuţile care le-au adus renumele. Când vorbim despre o persoană sfântă, ne amintim mai ales de acele trăsături spirituale şi morale prin care a ajuns atât de aproape de dragostea lui Dumnezeu, căci ce altceva înseamnă cel mai bine sfinţenia, decât comuniunea cu Dumnezeu, împărtăşirea deplină a iubirii divine, a harului dumnezeiesc? De aceea îi cinstim pe sfinţi. Ei au fost prietenii Domnului, următori ai Săi prin ascultare şi viaţă binecuvântată. Prin credinţă şi multă, multă iubire faţă de semeni. Unii prin sacrificul vieţii lor, alţii prin faptele măreţe. Cu toţi sunt pentru noi exemple vii, modele demne de urmat.
Sfânta Cuvioasă Parascheva a fost şi va rămâne una dintre cele mai iubite, preţuite şi respectate sfinte din calendarul creştin. Poporul român a avut o evlavie deosebită faţă de persoana sa. Pentru credincioşi ea reprezintăun simbol al credinţei nestrămutate, a iubirii de Dumnezeu şi de poruncile Lui, a milostivirii şi iubirii faţă de semeni, a faptelor vrednice de toată preţuirea.
Viaţa Sfintei Parascheva a împresionat şi inspirat generaţii de creştini. Exemplul ei de bunătate, de credinţă, de generozitate şi jertfelnicie, a fost o pildă vie pentru atâţia alţi oameni ce s-au străduit să fie următori ai lui Dumnezeu pe calea sfinţeniei.
Viaţa sa cu totul excepţională, închinată numai slujirii lui Dumnezeu şi ajutorării aproapelui, va rămâne mereu un exemplu de viaţă creştină autentică, de urmare a lui Hristos, de viaţă întru credinţă, har şi adevăr. De aceea, an de an, oraşul Iaşi unde moaştele sale sfinte se găsesc de sute de ani, este căutat cu credinţă şi osârdie sufletească de mulţimi impresionante de oameni.
Pentru că Dumnezeu a însemnat cu multe minuni rămăşiţele sale pământeşti, mulţi suferinzi se duc la Sfânta Parascheva, rugându-se lui Dumnezeu prin mijlocirea Sfintei. Oameni care Îl caută pe Dumnezeu pornind de la exemplul şi mijlocirea sfinţilor. A celor ce au primit de la Tatăl ceresc harul sfinţeniei, binecuvântarea Cerului.
Pentru zona Moldovei, dar nu numai, Sfânta Parascheva este socotită o adevărată ocrotitoare. Din anul 1641 – când a fost adusă în ţinutul Moldovei de către Domnitorul Vasile Lupu, românii au cercetat-o cu multă credinţă şi evlavie, convinşi că rugăciunile ei, în ceruri, sunt bine primite şi ascultate de către Dumnezeu.  
Moaştele Sfintei Parascheva au sălăşluit multă vreme în minunatul lăcaş al bisericii Sfinţii Trei Ierarhi din Iaşi, ctitorie de seamă a marelui Voievod Vasile Lupu.  Din dorinţa marelui Mitropolit Veniamin Costachi al Moldovei aveau să se înceapă în anul 1826 lucrările la noua Catedrală mitropolitană din capitala Moldovei, lucrări care au durat până în 1887. Pictura a fost realizată de cunoscutul pictor Gheorghe Tattarescu, iar la slujba de sfinţire au luat parte regele Carol I şi regina Elisabeta.  În acest sfânt lăcaş aveau să fie aduse moaştele Sfintei Parascheva, la care milioane de pelerini vin cu speranţă şi încredere să se închine, an după an. (sursa)

Doamne Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis si s-a facut toata faptura, nu intoarce fata Ta de la noi pacatosii ca sa nu vina asupra-ne mania cea groaznica si infricosatoare a durerilor, care este rodul pacatelor noastre, ce in toata ziua, nenumarate, cu nesocotinta le savarsim. Noi suntem pacatosi, netrebnici si plini de rautate; iar Tu esti izvorul vietii si al milostivirii. Nu ne lasa, Doamne! Nu trece rugaciunea noastra a pacatosilor, nici ne rasplati noua dupa nelegiuirile noastre, ci pentru ca nu suntem vrednici a castiga milostivirea prin sarguinta cea de toate zilele, daruieste-ne-o Tu ca un indurat mult-Milostiv. Doamne, pentru rugaciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, daruieste-ne noua sanatate si viata ferita de toata rautatea si ne intareste cu Duhul Tau cel stapanitor, ca din adincul inimilor, cu bucurie sa slavim preasfant numele Tau in veci. Amin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu